Waarom PHP altijd up-to-date-moet-zijn

WordPress websites zijn geschreven met de programmeertaal PHP. Simpel gezegd doet PHP allerlei berekeningen achter de schermen. Denk bijvoorbeeld aan het weergeven van de meest recente nieuwsberichten op je voorpagina of het checken of jouw betaling goed verwerkt is bij de betaalprovider. Heel handig én belangrijk dus.

Vrijwel ieder jaar komt PHP met een nieuwe versie. Het is heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je WordPress site altijd op een recente versie van PHP draait. Hier leggen we uit waarom.

Een PHP update betekent nieuwe functies

Elke keer als PHP haar programma-code bijwerkt, voegt het functies toe en verwijdert het andere. Ook voeren ze security updates door. Zo blijft de taal continu inspelen op de steeds veranderende behoefte van de gebruikers.

Op het moment dat een nieuwe PHP versie ‘op de markt’ komt, worden de oudere versies nog één jaar doorontwikkeld met de nodige (beveiligings-) updates. Zodoende voorkomen zij dat alle ontwikkelaars ineens al hun websites moeten upgraden.

Het belang van PHP updates

Er zijn meerdere redenen waarom het belangrijk kan zijn op jouw website op de nieuwste stabiele versie van PHP te laten draaien. Zo voorkom je dat je onnodig risico loopt op misbruik via een lek in een oudere PHP versie. Daarnaast is de nieuwe versie van PHP vaak een stuk sneller dan de vorige omdat technieken steeds efficiënter worden ingezet. Binnen WordPress is PHP 8.0 bijvoorbeeld gemiddeld 20% sneller dan PHP 7.4.

Je PHP updaten, is dat moeilijk?

Het updaten van PHP is niet moeilijk. En al helemaal niet bij Loco Creations, want daar zorgen wij netjes voor. Daarbij is het van belang dat WordPress zelf, het gebruikte thema en de plugins ook netjes op-to-date zijn. Want als een van de functies die binnen de website gebruikt wordt, niet meer door de nieuwe versie van PHP wordt ondersteund, dan zal die functie niet meer werken. Het is zelfs mogelijk dat de gehele website onbereikbaar wordt. Dat wil je uiteraard voorkomen.

Wanneer moet je PHP updaten?

Elke PHP versie heeft een EOL (End of Life) datum. Wanneer je update, is dus niet zo belangrijk. Zolang het maar vóór de EOL-datum is. Vanaf dat moment zal, bijvoorbeeld, een security risk niet meer in de huidige versie worden afgevangen en loop je dus een verhoogd risico op een cyberaanval.

Versie End of life
PHP 7.4 28 november 2022
PHP 8.0 26 november 2023
PHP 8.1 25 november 2024
PHP 8.2 8 december 2025

(bron: php.net)